Frå SJH til mangfaldig slektsgard med seterdrift

Paul Einar Sæther og Adrianna Saliwon kom til SJH i 2014 for å lære om foredling, tomatar og mangfald. Kunnskapen og engasjementet dei fann brukar dei no på Persetra gard i Batnfjord der dei har Vestlandsk Fjordfe og mykje meir!

– Kvifor byrja de på SJH?

Det var foreldrene til Paul som først nevnte skolen for oss etter at de hadde deltatt på ystekurs i Aurland. Lokal omsetning av mat var noe som føltes riktig for oss og noe vi ville drive med om vi skulle ta over gården, så all kunnskapen om foredling var en viktig faktor. Vi hadde også begynt å interessere oss for dyrking av grønnsaker, og spesielt tomater, som ble dyrket fram i vårt lille hjemmelagde drivhus. Tomathuset var derfor et stort pluss, men alt i alt var det mangfoldet som fristet oss. Her må det være mye å lære tenkte vi!

Paul Einar og Adrianna på praksis i Polen i 2015

– SJH blir på fleip kalla Sogn Jord- og Fruktbarheitsskule. Korleis fann de kjærleiken?

I motsetning til mange andre på SJH så var det ikke der vi fant hverandre, men på et sølvbryllup i Polen fire år tidligere. Det vi fant i Aurland var kjærligheten til landbruket, og en veldig fruktbar kanin som ble med på flyttelasset hjem.

Paul Einar med den omtalte fruktbare kaninen

– Kva arbeider de med no?

Vi driver slektsgården til Paul med melk som hovedproduksjon. Kurasene er NRF og Vestlandsk Fjordfe. Av andre dyr har vi Gammalnorsk Spælsau, geiter, høner og ei tilårskommen merr av Nordlandshest. Vi selger produkter, hovedsakelig kjøtt og lammeskinn, på de lokale REKO-ringene i Molde og Kristiansund.

Sau og hest ute i snøen på Persetra gard

Med hjelp fra kårfolket og våre gode venner Hanne Marte Vollen og Kristian Wærp, som vi ble kjent med på SJH, gjenopptok vi i 2018 drifta på vår gamle seter. Det startet med tre kyr, og i fjor var vi oppe i seks fjordfe som ble melket på setra. Til nå har det blitt produsert rømme og smør til eget bruk. Planen er å komme i gang med salg av seterprodukter til sommeren. For å få endene (en av dyreartene vi ikke har) til å møtes, jobber Paul som elektriker nå på vinterstid når det er litt roligere hjemme på gården.

Vestlandsk Fjordfe på Åndalssetra

– Korleis har tida på SJH påverka dykk?

Den har åpnet øynene for alle mulighetene du har på en gård, muligheter som ved riktig bruk av ressursene kan gjøre det mulig å tjene til livets opphold uten å måtte hoppe på den dominerende trenden i landbruket som handler mye om ekspansjon. Den har skaffet oss et nettverk av venner rundt omkring i Norge og verden som vi har hatt uforglemmelige minner sammen med. Den har gitt oss et brennende engasjement for å praktisere et landbruk som anerkjenner naturens komplekse sammenhenger som det enorme potensialet det representerer istedet for at det blir sett på som en rekke isolerte «problemer» som skal nedkjempes. Og ikke minst har tiden på SJH gitt oss den viktige erkjennelsen at jord ikke bare er en brun masse du putter poteten oppi, men habitat for et helt samfunn av organismer som kan gi deg en på trynet om du ikke behandler dem med verdighet! (Den oppdagelsen skal Nat ha æren for).

En kompostvender fra Aurland ble med til Persetra

– Kvifor er økologi viktig for dykk?

Vi har ikke noe valg, naturen kan ikke kontrolleres. Vi ser på økologi som en ren overlevelsesstrategi.

– Kva er planane vidare?

I det siste har vi følt på at hverdagen er veldig hektisk, og at vi ikke har tid til ting vi har lyst å utrette. Nå har vi begynt på kurs i Holistic Management med Anders Kopstad. Holistic management er et planleggingsverktøy for regenerativt landbruk med fokus på beiting. Vi håper at tankegangen og verktøyene i Holistic Management skal gjøre det lettere for oss å ta avgjørelser som tar oss i retning av det livet vi vil ha. Hva det ender opp med er litt tidlig å si, men vi holder en knapp på vestlandsk fjordfe og setring… og kanskje å involvere flere folk på et eller annet vis?

Seterliv på Åndalssetra

Du kan sjå oppdateringer fra både gard og seter på facebooksiden https://www.facebook.com/Persetra-gard-833983276718313