Kjøttforedlingskurs på Mo gir muligheter

Påmelding til kurs i februar 2017 her

Carina Schrøder får øvd seg under kyndig veiledning av pølsemakermester Jakob Sætre. På kurset på Mo og Øyrane videregående skule har Kompetansenavet Vest jevnlig kurs i kjøttforedling for småskalaprodusenter. Begrenset plass sikrer deltakerne mye praksis og god oppfølging.

– Temperatur, lukt eller salting; noter alt du gjør hver gang!, oppfordrer Jakob Sætre til kursdeltakerne.

 

Diskusjonen er i gang om hvordan man salter et fenalår. Kursdeltakerne har hørt om ulike metoder. Jacob Sætre har selv sin foretrukne metode, men forteller at metode også er avhengig av hvor stort volum du skal produsere og at temperatur, relativ fuktighet har stor betydning for det ferdige produktet i spekeprosessen.

09-DSC_0249

Priviligert

Carina Schrøder som er utdannet ingeniør holder til på Osterøy sammen med mannen Ole Schaug som jobber innen bygg og anlegg. De har kjøpt en gård på det åpne markedet og vil prøve å skape en årsinntekt av ressursene av gården. Kanskje en dag blir det fenalår fra Osterøy?

– Vi ønsker å ha full kontroll fra A til Å på råvarene. Derfor ønsker vi å lære å foredle selv.

02-DSC_0177

Ingen av dem er vokst opp på gård og hadde knapt hilst på en sau da de overtok. Men nå har de 50 vinterfôra sau

Vi er privilegert som får muligheten til dette, sier Carina. Begge har tatt ut feriedager for å være med på det tre dager lange kurset i lokalene til Mo og Øyrane videregående skule i Førde.

Paret har fått støtte til idéutvikling og bruker nå noe av dette på å gå på kurs for å finne ut om det er kjøttforedling de skal satse på.

Det er mye hardt arbeid. Vi har begge full jobb så det er å gå fra en jobb til en ny når man kommer hjem. Men vi trives med det.

Carina mener det nesten er en plikt å få folk til å bli interessert i matkulturen.

-Matkulturen vår er nesten avlært.

Hun synes kurset er veldig nyttig.

-Det er veldig praktisk retta og vi får virkelig prøvd oss.

Erfaren kursleder

Kursleder Jakob Sætre har lang fartstid i bransjen og blir nå som pensjonist hyret inn av Kompetansenavet Vest. Han har tidligere jobber for Ringstad og Gilde og kan faget ut og inn. Han foredler fortsatt kjøtt til eget bruk. Slakterkvinen føres rundt på skrotten som en lek og referansene er mange. Han er nøye med at alle deltakerne får prøvd seg.

Det som er bra med anlegget på Mo er at man kan starte opp med et prøvekjøkken her i en etablerfase fordi lokalene er godkjent, sier Jacob Sætre.

Per i dag er lokalene utleid 90 fulle dager i året av småskalabedrifter som er i etablerfasen.

Bruker lokalene aktivt

Bedriften Eldalstunet har både gått på kurset og bruker anlegget aktivt i dag.

– Marit gikk på kurset for 7- 8 år siden og nå omsetter vi alt lokalt, sier Henning Skilbrei som sammen med Marit Eldal og fire barn driver slektsgården videre.

Paret som holder til på Gaularfjellet har til sammen 25 vinterfôra sau, 8 ammekyr av rasen Vestlandsfjordfe og noen gris om sommeren. De driver i tillegg til dyreholdet restaurant og catering, samt har deltidsjobb lokalt og salg av husflid som inntekt.

Uten lokalene på Mo ville det ikke gått rundt for paret som i utgangpunktet var utdannet som møbelsnekker og bilmekaniker.

Vi hadde måtte investere 1 million kroner. Her er det utstyret vi trenger og vi kan kjøre innom her på vei hjem etter å ha hentet slaktet på anlegget i Førde.

Mangesysleri

-Vi driver mangesysleri. Det som er viktig er å skape en mulighet til å bo her vi gjør. Det er hardt arbeid og innimellom kan man spørre seg om det å ta vare på lokalmat og lokale husdyrslag er verdt det. Men vi kommer hele tiden fram til at det er viktig.

Kursleder Jakob Sætre har lang fartstid i bransjen
Kursleder Jakob Sætre har lang fartstid i bransjen

Fakta:

Kurset på Mo inneholder

  • Innføring i trygg mat og internkontroll.
  • Innføring om mørning og modning av slakt før nedskjæring.
  • Parterings- og utbeiningsteknikker med fokus på kvaliteter, bruksområde og
  • utbytte.
  • Praktisk partering og utbeining for deltakarane.
  • Tillaging av biffar, steiker, grytekjøt og malt kjøtt.
  • Produksjon av dampepølse og morrpølse.
  • Innføring i tørking, røyking, frysing, lagring og emballering

Påmelding til kurs i februar 2017 her: http://landbrukskurs.no/kurs/foredling-av-kjot-7/

Ta kontakt med Knut Vebjørsen ved Mo og Øyrane Videregående på 415 30 735 for informasjon om senere kurs.