Vegen frå Ecuador førte til SJH

Sjølv om han var oppvaksen på ein økologisk gard var det ikkje sjølvsagt at han skulle bli bonde og ta over garden heime, men etter ei reise i Sør-Amerika fant Martin Lefsaker og kjærasten Mathilde Eggum ut kva dei ynskte, å drive med økologisk jordbruk.

Kvifor kom de til SJH?

Beslutningen om å begynne på SJH tok vi når reisen i Sør- Amerika nærmet seg slutten. Vi satt i Ecuador og tenkte over hvor veien skulle gå videre. Tanken om å drive gård hadde vært der en stund, spesielt for Martin som er vokst opp på Holt gård i Undrumsdal. Mens for Mathilde var tanken om å drive gård helt fremmed, men spennende.

Vi søkte oss inn på SJH for å lære mer om økologisk jordbruk, få mer kunnskap og erfaringer, og å kjenne på om dette var noe vi ville bygge videre på.

Kva er dei beste minna frå SJH?

Martin:

Det er mange gode minner fra tiden på SJH, men noe av det første jeg tenker på er turene i fjellet, maten i kantina og når våronna kom.

Mathilde:

Det er så mange! Først og fremst miljøet på skolen. Det var et så inkluderende og sosialt miljø, med engasjerte lærere og elever. Men også bygdemiljøet.  Alle de praktiske timene, særlig hagebruk, lage kompost og foredling er noe jeg husker godt.

En stor opplevelse var buføringen av geitene opp til Sinjarheim. En reise tilbake i tid med innblikk i hvordan generasjonene før oss har levd. Det var en så ro og tilstedeværelse å være der oppe og jeg følte jeg fikk en dypere forståelse av hvordan landbruket og samfunnet var før i tiden.

Potetopptaking på SJH 2021.

Kva gjer de no?

Martin:

Nå er jeg elev ved Hjerleid Handverksskole på Dovre, der jeg går på tømrerlinja. Her lærer vi om alt fra nybygg til lafting. Jeg bruker dette året til å lære så mye som mulig om tømring, for det tenker jeg kommer godt med i livet.

Mathilde:

Vi sluttet på SJH i mai 2022. Jeg har siden da bodd og jobbet på Holt gård. Jeg har brukt året hittil på å bli kjent med gårdens rytmer og systemer, og vært innom det meste. Og nå fra 2023 skal jeg sakte, men sikkert ta mer ansvar i driften.

Undervisning i grindbygging fra SJH kommer vel til nytte
når vi skal bygge hjemme på garden.

 

Kva har de teke med dykk frå SJH?

Fra SJH fikk vi kunnskap og erfaringer av et bredt spekter, noe vi synes er unikt med skolen. Vi tenker at det vi lærte på SJH burde vært allmenn kunnskap!

Martin:

Etter å ha vært elever på SJH føler vi oss tryggere på å ta over gården. Vi tok med oss  grunnsteiner vi kan bygge videre på, et godt nettverk kunnskapsrike mennesker og gode vennskap.

Mathilde:

Generelt landbruk og matproduksjon var helt fremmed for meg. SJH har gitt meg ny innsikt. Det har vært en bratt læringskurve, men jeg er så takknemmelig og en ny verden har åpnet seg opp for meg og det føles viktig!

Kvifor er økologi viktig?

Etter å ha lært om livet over og under jorden, er det helt logisk!

For oss er det viktig at vi greier oss med de ressursene vi har tilgjengelig på gården. Slik at vi kan drive en bærekraftig matproduksjon på gårdens kretsløp. Det er kort sagt hvorfor økologi er viktig for oss.

Kva er planane for framtida?

Planene videre er først å bli godt kjent med den drifta som er idag, for så å finne ut hva vi vil fokusere videre på. Sakte vil vi ta mer ansvar og på sikt ta over gården. Det kjennes både trygt og godt å kunne gjøre det på denne måten. Vi er heldige som har to gode mentorer og veiledere, Roar og Rakel, foreldrene til Martin som har drevet gården siden 1990.

Vi drømmer begge to om å drive mer med kursvirksomhet og å fokusere mer på matproduksjon med grønnsaker, dyr og meieri.

Holt produserer mange ting, ikke minst økologisk is!
Sommeren 2022.

Foto: Mathilde Eggum
Tekst: Isak Eriksson