Meditasjon og økologi på Finnskogen Retreat

Bodil Skadberg byrja på SJH etter å ha jobba mange år med leiing og personalarbeid. Ho søkte seg til økoskulen for å lære meir om å dyrke grønsaker og kunne vere delvis sjølvberga. Bodil har tidlegare tatt utdanning som mindfulness-instruktør, og kombinasjonen av utdanningane brukar ho no i bedrifta si Finnskogen Retreat.

Gjester slapper av i skyggen ved Finnskogen retreat.

“En mindfulnesslærer og en økologisk bonde går samme vei. Å være tålmodig og vente på at frøet skal bli til gresskaret som kan tilberedes, å la larven i kokongen bruke tiden det tar å bli sommerfugl, å la surdeigsbrødet få heve, ikke å forsere, men å ha tillit til prosessen og naturen, det er dette det handler om.”

Når gjekk du på SJH?

Jeg hadde i flere år hatt en visjon om å starte et retreatsted for blant annet yoga og meditasjon, med grønnsaksdyrking som del av driften. SJH var for meg det eneste aktuelle alternativet for å lære mer om hagebruk, på grunn av tilbudet om en økologisk retning. Jeg gikk på SJH fra 2016–2017.

Kva er dei beste minna frå SJH?

Jeg har mange gode minner fra skolen. Å bo på internat var en spesiell og hyggelig gjenopplevelse fra ungdomstiden. Mange trivelige sosiale settinger, gode og engasjerte lærere, arbeid med dyr og planteoppal, gårdsbesøk og utflukter til ulike virksomheter, naturopplevelser og varige vennskap er noen av de tingene som har betydd mye for meg.

Kva arbeider du med no?

Mens jeg gikk på SJH kjøpte jeg et småbruk på Finnskogen. Eiendommen er nå blitt til Finnskogen Retreat, som jeg driver vår, sommer og høst, med både utleie og egne retreats, mens jeg har en deltidsstilling på 40 % i nærmeste tettsted.

Ved SJH fikk jeg lære akkurat de tingene jeg ønsket og trengte for å sette planene ut i livet. Jeg har lært om jordbruksmaskiner, oppal og dyrking av grønnsaker, bær og urter, husdyrhold, sveising og vedlikehold, engpleie, jordpleie, entreprenørskap, regnskap og alt mulig annet nyttig innen de ulike fagene. Jeg har også fått solide venner fra SJH som har vært med på å utvikle gården, og som skal ha mye av æren for at jeg turde satse.

Litt av gårdens support-team.

Korleis kombinerer du bakgrunnen din som mindfulnessinstruktør med utdanninga frå SJH?

Jeg har i dag stor nytte av kunnskapen jeg fikk på skolen. Planen videre er å utvikle gården, få enda bedre innsikt i plantenes verden og å leve tett på naturen. Jeg øver meg i å jobbe langsomt, og å leve langsomt. En ting husker jeg spesielt godt fra en av lærerne som hjalp meg ekstra i valget av kjøp av eiendom mens jeg studerte. Marco Neven sa noe slikt som at: ”Du blir aldri ferdig, men du skal trives”. Det minner jeg meg selv stadig på, og det har en god effekt når det noen ganger oppleves overveldende med alt som skal gjøres på en gård.

Utdannelsen som mindfulnesssinstruktør handler om å være tilstede i øyeblikket, uansett hvordan øyeblikket arter seg. Det handler om å akseptere dette nået, uten å gå i kamp mot det jeg opplever akkurat nå, enten det er negative følelser, eller gode følelser som jeg har lyst å klamre meg fast i, få til å vare lenge. Det er kamp og streven i begge ytterpunktene. Å lære å oppdage denne indre kampen, og å bare være, er en stor frigjøringsprosess. Det er dyp psykologi.

Yoga- og meditasjonssal på Finnskogen retreat.

Svalgang utenfor kurslokalet.

Mindfulness er en flere tusen år gammel tradisjon fra Østen som stadig blir mer og mer aktuell. Vi lever i en verden med kolossale inntrykk. Vi utsettes for mer inntrykk i løpet av en dag enn mange mennesker før oss har opplevd i et livsløp. Spørsmålet er hva dette gjør med oss og hvordan hjernen og kroppen vår er i stand til å håndtere det.

Som leder i en stor bedrift med et betydelig ansvar og et veldig spredt fokus sa kropp og sinn til slutt stopp. Utdannelsen som mindfulnessinstruktør var et ønske om å roe ned tempoet veldig. Og å lære å møte indre negative følelser som blant annet stress og uro på en konstruktiv måte. Etter fullført utdannelse var det en sterk intuisjon som førte meg til jordbruksskolen. Skolen hadde aldri vært i tankene mine før, jeg visste knapt om den. Det var helt klart et veldig viktig og riktig valg. På skolen fikk jeg jobbe med natur. Jorden med sine mikroorganismer, spirer, trær og vekster, sesonger, klima, grønnsaker, husdyr – alt er natur. Nye venner og relasjoner, natur. Sinn og tanker, natur.

Hest og sau på beite sørger for å holde engkulturen god.