Vg2-elev Elin Rømo Grande tok bilete på turen og fortel:
Det ble en inspirerende tur i vakkert vær og landskap, med besøk hos flere bønder på helt ulike gårder. Spennende å se hvor forskjellig det å drive gård kan være, og vi fikk mangt et tips og inspirasjon til hvordan jord kan forvaltes, fjøs kan innredes, råvarer foredles, serveres og markedsføres. Ikke minst fikk vi smake på masse god mat. Takk til alle som tok imot oss på ferden!
Vi besøkte følgende steder:
– Tyinlam
– Datsja
– Vikabråten Gårdsmat
– Avdem gård, Avdem gardsysteri og gardsbutikk, Avdem gardsgrønt
– Aukrust gard og urteri
– Rogne gard (med telemarkskyr)
-
-
På besøk hos tidligere SJH-elever, Hans og Sofia, på Avdem gård. Spennende å besøke en gård med både melkeproduksjon, ysteri, landhandel og grønnsaksproduksjon.
-
-
Avdem gardsysteri var tidlig ute med produksjon av upasteurisert ost.
-
-
Avdem gardsgrønt, en av Norges første ‘markedshager’. Intensiv, økologisk grønnsaksproduksjon.
-
-
Oppal til grønnsaksproduksjon 600 moh på Avdem gardsgrønt.
-
-
Spennende å se og høre hvilke løsninger som brukes i ulike fjøs, som her hos Tyinlam.
-
-
Tyinlam produseres uten kraftfôr og foredles på gården. Og av og til spiller bonden trekkspill, til elevenes fornøyelse.
-
-
Beredskapshage på 200 m2 hos Datsja, nok til å brødfø en familie uten innsatsmidler utenifra.
-
-
I beredskapshagepakken finnes frø til to års forbruk og forklaring på hvordan man kan dyrke dem.
-
-
Ola Aukrust inspirerer med urteproduksjon og kloke ord om forvaltning av jorda og det å drive gård.
-
-
God mat hører med på tur. Kjøtt og urter på Aukrust gard og urteri.
-
-
Vikabråten, her det produseres ost og kjøtt fra bevaringsverdige Dølafé, samt potet og solbær, ca 400 moh.
-
-
Gamle redskaper i bruk på Vikabråten.
-
-
Telemarkskua er en av Norges bevaringsverdige kuraser. På Rogne gård produseres rømme og smør av den gode melka. Elevene var heldige og fikk smake på rømmegrøten.
-
-
Landeveisstopp med kulturinnslag fra medelev Håvard.