Bilete frå elevanes utplasseringsveker

Både Vg2 og Vg3 har vore på utplassering i veke 14 og 15, og ein del av elevane har teke bilete og sendt nokre ord frå praksisen. Her er det mykje å gleda seg over – alt frå plantefarging, mjølking og lamming, til bier, brunost og Inn på tunet!

Vg2-elevane Iréne og Torgeir har vore på økogarden til Olav Arnar Bø i Vik:

Der har vi blant annet stelt kyr og kalver, beskjært frukttrær og bærbusker, øvd oss på traktorkjøring og motorsagbruk, sett på kulturlandskap som styvingstrær og gamle gårdstun og hørt om landbruk og fruktdyrking før i tida. Vi har vært med på slakting av storfe og kjøttforedling på det økologiske lokale slakteriet Vikja og har fått oppleve mye artig!

 

Vg3-elev Eirin har vore på økologiske Fjeld gård ved Isesjø:

Dette er en gård som har et skoletilbud og som samarbeider med kommunen, så arbeidsdagen er variert og handler mye om kontakt mellom mennesker. Gården er mangfoldig med blæset- sau, honningproduksjon, grønnsaksåker med utleie av parseller, gjess, høner, hest, og frukt- og bær til eget bruk.

 

Vg2-elev Kristine har vore hjå Ragnhild Lie i Stamsund, Lofoten:

Hun har villsauer og en bedrift som heter Lofoten WOOL. Ragnhild har sin egen garnkolleksjon av villsau-, spæl-, og kvitsauull, lager egne strikkemønstre og selger vevde og strikka tekstiler. Jeg har jobbet med fôring og klipping av sauer, pakking og merking av garn og strikkeplagg, laget renning og vevet, plantefarget, sydd klær, snekret litt og mye mer… Jeg har hatt det veldig kjekt, har lært mye og vært på mange fine turer i vakre Lofoten!

 

Vg3-elev Frederik har vore i Agusa, Skånes län i Sverige:

Her er 15 søyer og på vej til at blive en masse lam. Gården er ejet af Christer Yrjas, han har en lille besætning sau, og kunne godt tænke sig flere folk hernede til eks. at starte grøntsagsproduktion op. Lige nu er der lamming og et tag som skal repareres.

 

Vg2-elev Josie har vore på Stordalen gard i Telemark:

Første bilde er utsikten fra mitt rom. Jeg sover i fjøset! Første natt var ikke så deilig. Jeg hørte bjellene fra kuene hele natten, fordi de tygger non-stop! Jeg sov 3 timer eller mindre… Nå er jeg vant til det heldigvis. De har også geiter og sau. Jeg melker geitene hver dag. Fra melken lager de brunost. Og så har lammingen begynt nå.

 

Vg2-elev Leiv har vore hjå Eivind og Gunnhild Prestegård:

Her er det travelt! På ei veka har det lemt 55 sauer som har fått 100 lam. No er det 27 kopplam som får mjølkeerstatning. 111 sauer har lemt på på 16 dagar, så det har blitt meir enn 200 øyremerker som er sett i. I sist veka var eg med på insiminering nord i Hå kommune på 26 ulike gardar. I tilegg har eg vore med og henta og sortert egg i rugeegghus og plukka golvegg inne hos dei 7500 hønene. I kyrfjoset har eg vore med på foring, stell og ettersyn i robotfjos med plass til 70 mjølkekyr der det er 100 kalvingar i året med fullt påsett.

 

Vg2-elev Anne har vore på Kongsgården i Oslo og heime på garden i Rauland:

På Kongsgården har dei melkeproduksjon av ku. Dei har alt i alt 140 dyr med kalver. Dagane starta med å stå opp ti på fire for å melke kuer og fôre kalver. Det var ein fin plass med koselige folk, og eg kosa meg! Siste veka er eg heime på garden i Rauland. Der har me tolv melkekyr NRF og telemarksku, og 105 melkegeiter og 30 sauer.