Landbruksskole uten lærere

De handy jentene Frida, Stine og Liv Inger gjør en god jobb i maskin- og vaktmestergruppa.

De handy jentene Frida, Stine og Liv Inger gjør en god jobb i maskin- og vaktmestergruppa.

Lærerne på Sogn Jord – og Hagebruksskule er reist på seminar i Bergen, i mens styrer elevene sjappa. «Samtidig som vi er beæret, er vi også litt i stuss», sier Silje som har tredd inn som rektor i Aksel Hugos sko. «- tenk på alt som kan gå galt». I forkant har elevene planlagt dagen, og fordelt oppgaver. Det må være folk i fjøset, dyr stelles og mjølkes. Kontoret være betjent og mat må lages. Gartneriet mottok i dag 300 småplanter, drift og vedlikehold er elevene ansvarlig for i disse dager. I morgen begynner det store utbyggingsarbeidet på SJH – Norges eneste heløkologiske landbruksskole.

Kjører møkk og avfall

Avgangseleven Frida (18) er i sitt ess. Hun har fått maskinansvar under elevstyrt skole, og er ute med traktor, frontlaster, tilhenger og klassevenninnen Stine.

Frida Lund Nordal og Stine Lysne Hegranes har flytta gjødsel fra fjøs til kompostplassen og er klare for nye oppdrag med traktor. Endelig ute fra klasserommet!

Frida Lund Nordal og Stine Lysne Hegranes har flytta gjødsel fra fjøs til kompostplassen og er klare for
nye oppdrag med traktor. Endelig ute fra klasserommet!

  • «Jeg skal bli maskinfører, så dette er midt i blinken!», sier Frida. Hun har ikke mye tid til å snakke mellom lassene med møkk og avfall. «Skolen har en diger kompostplass der vi komposterer materiale fra fjøs, kantine og veksthus. Vi kjører fram og tilbake mellom kompostplassen og fjøset nå. Vi lagde et større område der nede, slik hestene kan drite mer», forteller Frida og Stine.

Janne og Lars har overtatt som fjøsmestere. De lufter kalver, kviger og kyr, går tur med bukken og hestene, spar ut talle fra killingenbingen og sørger for mellomfôring og møkking.

Kjekjøtt, rømmegrøt og 300 småplanter

Når arbeidsdagen er midtveis, blir det servert middag i matsalen. På menyen står killingkjøtt fra skolens egne kje. Kjeene er partert av elevene. Som tilbehør blir det krydra grønnkålsalat, ovnsbakte rotgrønnsaker og brunostsaus med egenprodusert brunost. Til dessert er det hjemmelagd yoghurt.

Noen av elevene har fått ansvar for kjøkken og oppvask. Det går i ett hele dagen. – «Vi vil gjerne gjøre litt ekstra når vi har muligheten og har kjøkkenet for oss selv», sier danske Nikolaj som er i gang med å marinere rødbeter. Jonathan disker opp med smørsaus med rødløk, Sondre varmer pastinakksuppe.

Ane Halvorsen og Paul Einar Sæther kinner smør til rømmegrøten. Rømmen har de også lagd. Ane har mjølka kyrne under morgenstellet. Mat fra fjøs til bord!

Ane Halvorsen og Paul Einar Sæther kinner smør til rømmegrøten. Rømmen har de også lagd. Ane har mjølka kyrne under morgenstellet. Mat fra fjøs til bord!

I ysteriet har tre Vg3-elever tatt rollen som mjølkeforedlere. De lager rømme til morgendagens rømmegrøt. Det blir også produksjon av smør og geitmjølksyoghurt. – Vi fikk litt øvelse i bruk av separatoren», sier 27 år gamle Ane som demonterer utstyr før vask. Paul Einar er i gang å drenere yoghurt, slik at den blir fast og fin før påfyll i beholdere i morgen. «-Vi har satt fløte til syrning som skal bli rømme. Det er til og med fra mjølk jeg mjølka under fjøsstellet i morges. I morgen når grøten er fortært, har jeg dermed sett hele prosessen – fra mjølking til mat på fatet. Det er kjempemessig!» sier Ane. «I morgen skal vi kinne smør, så smørklatten i rømmegrøten er også hjemmelagd. Det syntes jeg er stor stas.».

Gartnergjengen har ikke manglet arbeidsoppgaver. Onsdag morgen ankom en ladning med 300 småplanter. – Vi har priklet om planter og sådd i hele formiddag, mye selleri- og salatfrø skulle i jorda, vi har stelt i veksthuset, vanna spirer og fylt pluggrett med jord, pakka gulrøtter og grønnkål for salg, sier Åse, en aktiv Vg2-er. Det er midt i såingstida, og elever fra begge trinn får nå vist ferdigheter og kunnskap de har samla gjennom tida på Sogn Jord – og Hagebrukskule.

Petter er sjef for gartneriet. Her skal det såes, prikles og holdes styr på hundrevis av småplanter.

Petter Napstad er sjef for gartneriet. Her skal det såes, prikles og holdes styr på hundrevis av småplanter.

Liv Inger har tatt rollen som vaktansvarlig. Hun holder kontroll på nøkler, maskiner og klassekamerater. Hun får brukt de praktiske og organisatoriske evnene sine. Enkelte av skolens bygninger må i disse dager tømmes for innhold, da bygningsarbeiderne skal i gang. Ut av ytterdøra kommer fire elever bærende på en fryser, noen demonterer en dør, andre fyller pappesker med gammalt skrot. – «Vaktmesteren får unna litt forfallent arbeid til han kommer tilbake. I morgen skal vi kanskje gruse igjen hull i veien på tunet. Nå kan utbygginga begynne, og nye elever komme til høsten», avslutter Kristian og hopper opp på bordet og tar en svingom etter endt arbeidsdag.

05-DSC_2813(1)

Les hva Sogn Avis skreiv om oss:

http://www.sognavis.no/nyhende/aurland/utdanning/elevane-tok-over-styringa/s/5-48-63343

Minstemann heter Paprika. Paprika er kjeet har vi unngått å sende til slakt. Nå har vi tatt han med ut på luftetur. Mon tro hva fjøssjefen ville sagt til det, men nå er det vi som styrer skolen!

Minstemann heter Paprika. Paprika er kjeet har vi unngått å sende til slakt. Nå har vi tatt ham med ut på luftetur. Mon tro hva fjøssjefen ville sagt til det. Men nå er det vi som styrer skolen!

 

, ,